Lekárske odbory hľadajú kompromisné riešenie

25.11.2011 Banská Bystrica

Banská Bystrica 24. novembra (TASR) - Lekárske odbory dnes vo večerných hodinách začali hľadať kompromisné riešenie, ktoré by mohlo pomôcť vyriešiť situáciu s hromadnými výpoveďami lekárov. Odbory sa idú radiť o ponuke na riešenie situácie, ktorú im dala vláda. Hlavnou témou bude pravdepodobne otázka zvyšovania platov, na ktorej stále neexistuje dohoda. Vláda lekárom ponúkla zvýšenie platov v priemere o 300 eur, lekári ho však na stredajšom rokovaní s premiérkou Ivetou Radičovou odmietli s tým, že nemajú mandát prijať takúto ponuku.

\"Určite sa dohodneme na nejakom kompromise, ale budeme informovať v piatok,\" uviedol pred stretnutím Klubu predsedov Lekárskeho odborového združenia v Banskej Bystrici šéf odborov Marian Kollár. Neskôr sa poopravil, že predpokladá, že sa odborári dohodnú na kompromise. O výsledku chce však najprv informovať premiérku, s ktorou by sa odbory v piatok 25. novembra mali stretnúť opäť za rokovacím stolom.

K 1. októbru tohto roka podalo podľa údajov odborov výpovede vyše 2400 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach, asi 400 z nich svoje výpovede stiahlo. Vo výpovedi je stále asi 2000 lekárov v nemocniciach. Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývajú na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

Či sa vláde podarí odvrátiť hrozbu krízovej situácie v zdravotníctve, zatiaľ stále nie je jasné. Ani po stredajšom (23.11.) nočnom rokovaní premiérky Ivety Radičovej a ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika s lekárskymi odborármi sa totiž nepodarilo dospieť k dohode. Za rokovacím stolom sa preto opäť stretnú v piatok (25.11.) na poludnie. Pokiaľ k dohode nedôjde, prezident Ivan Gašparovič avizoval, že vyhlási núdzový stav. Lekári tak budú musieť nastúpiť do práce, v opačnom prípade im bude hroziť trestné stíhanie.
 

Vyberte región